Mitä pajalla tehdään?

Pajalla on eri päivinä eri teemat. Näistä nuoret valitsevat yhdessä työllisyyspalveluiden palveluohjaajan kanssa mieluisimmat ja elämäntilannettaan parhaiten tukevat 1-4 päivää. Nuorten paja Keuruulla on arjentaitopajan toimintaa. Arjentaitopaja pitää sisällään eri teemaiset päivät maanantaista torstaihin. Perjantaipaja on matalankynnyksen paja, yksilöllistä toimintaa, jos nuorella on esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

arjentaitopaja

Mediapaja

Tee se itse -päivät

Nuorten pajalla Tee se itse -päivien sisältö on luovaa tekemistä laidasta laitaan. Päivissä voi harjoitella kädentaitoja, tehdä taidetta tai työskennellä tietotekniikan parissa. Tee se itse -päivissä tehdään yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja kaupungin kanssa. Tällaisia ​​projekteja ovat olleet esimerkiksi taideprojektit kaupungin puistopuolen, kirjaston,uimahallin ja museon kanssa. Mediapajalla tehdään mm. erilaisia esitteitä ja julkaisuja tilaustöinä.

Erilaiset projektit antavat tilaa omalle luovuudelle, mielikuvitukselle ja  taitojen oppimiselle. Tee se itse -päivinä voidaan vierailla myös museoissa, näyttelyissä ja tapahtumissa. Yhdessä on osallistuttu myös erilaisiin rekry-tapahtumiin ja edistetty työnhakutaitoja sekä päivitetty CV:t ajan tasalle.

KÄDENTAIDOT
Kädentaito
-päivissä pääsee kokeilemaan erilaisia nikkarointitöitä ja käsitöitä, askartelemaan sekä piirtämään ja maalaamaan. Kädentaitopäivissä saa toteuttaa omia projektejaan ja kehittää kädentaitojaan.

MEDIATAIDOT
Mediataito-päivissä voi päästä valokuvaamaan, tekemään blogia, suunnittelemaan sekä toteuttamaan erilaisia esitteitä ja mainoksia. Voi myös osallistua pajan somen ja nettisivujen päivittämiseen. Käytettävissä on järjestelmäkamera, videokamera, tietokoneita ja tabletti. Ohjelmista löytyy mm. Adobe Photoshop ja Adobe Premiere ohjelmat. Pajalla on käytössä myös hyvin helppokäyttöinen Canva-ohjelma. Pajan mediataitotyöt eivät vaadi erityisosaamista tai aikaisempaa kokemusta.

Ruoka- ja hyvinvointipaja

Koti ja ruoka -päivä

Koti ja ruoka -päivänä Nuorten pajalla opetellaan arjentaitoja, kokkaillaan yhdessä ja opetellaan tekemään erilaisia arkiruokia. Ruuanlaitossa huomioidaan hyvinvoinnin edistäminen sekä hyödynnetään kauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Kokattavat ruuat suunnitellaan yhdessä. Nuorten pajan kokkailut eivät vaadi aiempaa osaamista keittiötöistä, vaan opettelemme niitä yhdessä. Ruuanlaiton ohessa tutustumme erilaisiin kodinhoitoon liittyviin töihin, kuten siivoukseen, pyykinpesuun ja oman talouden hallintaan.

Torstain toiminta

Liikunta ja hyvinvointi -päivä

Liikunta ja hyvinvointi -päivässä pääsee kokeilemaan monipuolisesti erilaisia ​​kevyitä liikuntamuotoja. Kesäisin kokeillaan pihalajeja, kuten jalkapalloa, tikanheittoa ja frisbee-golfia. Talvisin liikutaan enemmän sisällä tutustuen esimerkiksi sulkapalloon, sählyyn ja koripalloon sekä kuntosaliin.

Pääpaino Liikunta ja hyvinvointi-päivissä on rennossa yhdessäolossa. Päivän aikana opetellaan valmistamaan terveellisiä välipaloja ja käsitellään arkielämään liittyviä hyvinvointiteemoja kuten unta, rentoutumista, mielenterveyttä, omia vahvuuksia ja ystävyyssuhteita.

 

Perjantaipaja

Perjantaipaja

Perjantaipaja on matalan kynnyksen paja, yksilöllisesti suunniteltua toimintaa nuorille, joilla on esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Perjantaipajalta on tavoitteena siirtyä muihin pajapäiviin.

Muu pajan toiminta

Pajan liikuntakerho

Nuorten pajalla liikutaan rennoissa merkeissä 1 x viikossa. Liikuntakerhoon osallistuminen on vapaaehtoista. Lajit päätetään yhdessä. Liikuntakerhossa on harrastettu muun muassa tennistä, jalkapalloa, koripalloa, sulkapalloa ja sählyä. Välillä tehdään myös uusia lajikokeiluja.

Projektit

Työkokeilu pajalla

Nuorten pajalla on mahdollista päästä hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja osaamistaan työkokeilun kautta. Työkokeilu sopii nuorelle, joka tahtoo kehittää työelämässä tarvittavia taitoja, tai kun nuoren tavoitteena on opiskelu- tai työelämään siirtyminen. Työkokeilijalta vaaditaan omaa aloitekykyä sekä sosiaalisia taitoja. Lisää työkokeilusta voit lukea TE-toimiston sivuilta.

Seinätön valmennus

Seinätön valmennus

Nuorten pajan seinätön valmennus on yksilövalmentajan tarjoamaa tukea pajajakson jälkeen. Siinä yksilövalmentaja on nuoren vierellä kulkija työn, työkokeilun tai opintojen alkaessa. Seinätön valmennus mahdollistaa työelämätaitojen oppimisen työpaikalla tuetusti. Valmennus koostuu itsenäisestä työskentelystä työpaikassa, esimerkiksi työkokeilusopimuksella, tai opiskelusta oppilaitoksessa sekä arjen asioiden ja tulevaisuuden jatkopolkujen pohtimisesta yhdessä yksilövalmentajan kanssa. Yksilövalmentaja on tukihenkilösi myös kaikkiin työ- tai opiskelupaikkaan liittyvissä asioissa.

Yksilövalmennus

Yksilövalmennus

Yksilövalmennus on osa pajajaksoa, mutta valmennukseen voi tulla myös ilman pajasopimusta. Yksilövalmennus on kaikille Keuruulaisille nuorille avoin ja maksuton palvelu.

Yksilövalmentajalta saa henkilökohtaista apua oman tulevaisuuden suunnitteluun. Valmennuksen tavoitteeksi voidaan asettaa esimerkiksi työ- tai työkokeilupaikan löytäminen tai opiskelupaikan saaminen. Yksilövalmennus on keskustelua, joka tähtää auttamaan nuorta elämän sen hetkisissä haasteissa.