Mitä pajalla tehdään?

Pajalla on eri päivinä eri teemat. Näistä nuoresta valitsee työllisyyspalveluiden palveluohjaajan kanssa sen mieluisimmat ja elämäntilannettaan parhaiten tukevat 1-4 päivää. Nuorten paja Keuruulla on arjentaitopajan toimintaa. Arjentaitopaja pitää sisällään eri teemaiset päivät maanantaista torstaihin. Samalla Nuorten pajan toimintaan kuuluu Musapaja keskiviikkoisin ja Perjantaipaja perjantaisin Haapamäellä.

arjentaitopaja

Mediapaja

Tee se itse -päivät

Nuorten pajalla Tee se itse -päivien sisältö on luovaa tekemistä laidasta laitaan. Päivissä voi harjoitella kädentaitoja, tehdä taidetta tai työskennellä tietotekniikan parissa. Tee se itse -päivissä ennusteessa tehdään yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja kunnan kanssa. Tällaisia ​​projekteja ovat olleet esimerkiksi Uippiksen uimakoppien seinien maalaaminen sekä Navikan tuotekuvaston ja esitteiden tekeminen.

Erilaiset projektit antavat tilaa omalle luovuudelle, mielikuvitukselle ja ymmärtää taitojen oppimiselle. Tee se itse -päivinä vieraalla myös sellaisissa museoissa, näyttelyissä ja tapahtumissa.

KÄDENTAIDOT
Kädentaito
-päivissä pääsee kokeilemaan erilaisia nikkarointitöitä ja käsitöitä, askartelemaan sekä piirtämään ja maalaamaan.

MEDIATAIDOT
Mediataito-päivissä pääsee valokuvaan, merkittävällä blogilla, suunnittelemalla ja toteuttamalla esitteitä ja mainoksia tai osallistumaan pajan somen ja nettisivujen päivittämiseen. Käytettävissä järjestelmäkameralla, videokameralla, tietokoneella ja muunneltavalla Adobe Photoshopilla ja Adobe Premiere ohjelmalla. Pajalla myös hyvin helppokäyttöinen Canva-ohjelmaa, eli pajan mediataitotyöt eivät vaadi erityisosaamista tai aikaisempaa kokemusta.

Kuva Pajakahvilasta

Pajakahvila-päivä

Nuorten paja pitää auki Lehtiniemen palvelutalon kahvilaa. Pajakahvila -päivinä pääsee harjoittelemaan kahvilatyöntekijän töitä aina kahvinkeitosta, kassakoneen käyttöön ja asiakaspalveluun. Asiakkaat ovat ikäihmisiä, joille kahvila tuo iloa arkeen lämpimän pullan ja kahvin sekä nuorekkaan seuran muodossa. Heiltä saa kuulla muun muassa upeita elämäntarinoita kahvipöydän ääressä.

Ruoka- ja hyvinvointipaja

Koti ja ruoka -päivä

Koti ja ruoka -päivänä Nuorten pajalla kokkaillaan yhdessä ja opetellaan tekemään erilaisia arkiruokia. Ruuanlaitossa huomioidaan hyvinvoinnin edistäminen sekä hyödynnetään kauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Kokattavat ruuat suunnitellaan yhdessä. Nuorten pajan kokkailut eivät vaadi aiempaa osaamista keittiötöistä, vaan opettelemme niitä yhdessä. Ruuanlaiton ohessa tutustumme erilaisiin kodinhoitoon liittyviin töihin, kuten siivoukseen, pyykinpesuun ja oman talouden hallintaan.

Torstain toiminta

Liikunta ja hyvinvointi -päivä

Liikunta ja hyvinvointi -päivässä pääsee kokeilemaan monipuolisesti erilaisia ​​kevyitä liikuntamuotoja. Kesäisin kokeillaan pihalajeja, kuten jalkapalloa, tikanheittoa ja frisbee-golfia. Talvisin liikutaan enemmän sisällä tutustuen esimerkiksi sulkapalloon, sählyyn ja koripalloon sekä kuntosaliin.

Pääpaino Liikunta ja hyvinvointi-päivissä on rennossa yhdessäolossa. Päivän aikana opetellaan valmistamaan terveellisiä välipaloja ja käsitellään arkielämään liittyviä hyvinvointiteemoja kuten unta, mielenterveyttä, omia vahvuuksia ja ystävyyssuhteita.

 

Muu pajan toiminta

Musapaja

Nuorten pajalla musisoidaan rennoissa merkeissä. Musapajalle voit osallistua oman osaamisesi ja kiinnostuksesi mukaan. Musapajalla pääsee laulamaan ja soittamaan erilaisilla ​​soittimilla. Pajan pändiin mahtuu mukaan!

Perjantaipaja

Perjantaipaja

Haapamäen Perjantaipaja tuo pajatoiminnan myös niiden nuorten luokse, jotka eivät pääse osallistumaan pajapäiviin Keuruulla. Haapamäen perjantaipajalla pääsee tutustumaan pajan toimintaan, saa arkeen rytmiä ja päiviin mielekästä tekemistä yhdessä, muiden nuorten kanssa.

Pajalla pelataan lautapelejä, harrastetaan rauhallista ulkoilua, vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan päivän polttavista puheenaiheista kahvikupin äärellä. Välillä mietitään myös opiskeluun ja työelämään liittyviä asioita ja suunnitellaan tulevaisuutta. Perjantaipajaa pitävät yhdessä Nuorten pajan yksilövalmentaja ja Keuruun etsivä.

Projektit

Työkokeilu pajalla

Nuorten pajalla on mahdollista päästä hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja osaamistaan työkokeilun kautta. Työkokeilu sopii nuorelle, joka tahtoo kehittää työelämässä tarvittavia taitoja, tai kun nuoren tavoitteena on opiskelu- tai työelämään siirtyminen. Työkokeilijalta vaaditaan omaa aloitekykyä sekä sosiaalisia taitoja. Lisää työkokeilusta voit lukea TE-toimiston sivuilta.

Seinätön valmennus

Seinätön valmennus

Nuorten pajan seinätön valmennus on yksilövalmentajan tarjoamaa tukea pajajakson jälkeen. Siinä yksilövalmentaja on nuoren vierellä kulkija työn, työkokeilun tai opintojen alkaessa. Seinätön valmennus mahdollistaa työelämätaitojen oppimisen työpaikalla tuetusti. Valmennus koostuu itsenäisestä työskentelystä työpaikassa, esimerkiksi työkokeilusopimuksella, tai opiskelusta oppilaitoksessa sekä arjen asioiden ja tulevaisuuden jatkopolkujen pohtimisesta yhdessä yksilövalmentajan kanssa. Yksilövalmentaja on tukihenkilösi myös kaikkiin työ- tai opiskelupaikkaan liittyvissä asioissa.

Yksilövalmennus

Yksilövalmennus

Yksilövalmennus on osa pajajaksoa, mutta valmennukseen voi tulla myös ilman pajasopimusta. Yksilövalmennus on kaikille Keuruulaisille nuorille avoin ja maksuton palvelu.

Yksilövalmentajalta saa henkilökohtaista apua oman tulevaisuuden suunnitteluun. Valmennuksen tavoitteeksi voidaan asettaa esimerkiksi työ- tai työkokeilupaikan löytäminen tai opiskelupaikan saaminen. Yksilövalmennus on keskustelua, joka tähtää auttamaan nuorta elämän sen hetkisissä haasteissa.